Kompostowanie bioodpadów
Kompostowanie bioodpadów
Kompostowanie to najlepszy sposób, żeby
uzyskać własny materiał do użyźniania gleby, a przy tym zagospodarować
odpady, które powstają w naszej kuchni czy ogrodzie.
Odpady biodegradowalne to około 70% naszych śmieci.
Jeśli
trafią one do kompostownika, będziemy mogli posegregować nawet 95%
odpadów pozostałych po oddzieleniu resztek jedzenia. Kompost jest
źródłem naturalnego, darmowego nawozu, który możemy wykorzystać do
użyźnienia gleby w ogrodzie czy w doniczkach. Kompostownik można kupić w
sklepie lub markecie albo zrobić samemu. Sprawdza się zwłaszcza w
małych ogrodach, gdzie nie powstaje dużo odpadów biodegradowalnych.
Drewniany kompostownik o budowie ażurowej można wykonać samodzielnie z
desek lub zaimpregnowanych belek, ułożonych tak, aby zapewnić dostęp
powietrza do warstw kompostu.
Kompostowanie w pryzmie to najprostszy
sposób kompostowania, polega na układaniu warstwami materiałów
biodegradowalnych. Kompostownik najlepiej zakładać od wiosny do jesieni,
przy dodatnich temperaturach. Miejsce przeznaczone na zbiornik powinno
być osłonięte od wiatru, zacienione i nieco wzniesione, aby woda opadowa
nie zalewała powstającego nawozu. Świetnym rozwiązaniem jest ulokowanie
kompostownika w bezpośrednim sąsiedztwie bzu. Krzew ten jest naturalną
barierą dla zapachów powstających podczas procesu rozkładu substancji
organicznych.
Najłatwiejszym rozwiązaniem jest zakupienie
gotowego kompostownika ogrodowego z tworzyw sztucznych. Układa się w nim
warstwami zgromadzony wcześniej materiał lub dokłada na bieżąco.
Najlepiej sprawdza się w małych ogrodach. Kompostownik drewniany można
wykonać z desek lub okorowanych i zaimpregnowanych belek. Zaczynamy od
wkopania w ziemię czterech elementów narożnych, po czym na przemian
układamy deski poziome.
Budowę kompostownika w pryzmie
rozpoczynamy od ułożenia warstwy połamanych gałęzi (1-5 cm grubości),
zaczynając od najgrubszych. Dzięki temu uzyskamy tzw. warstwę drenażową.
Jest to także swoisty system wentylacyjny, bez którego powstawanie
kompostu jest niemożliwe. Po ułożeniu gałęzi należy wysypać warstwę
materiału, który będzie pochłaniać wodę wymywającą z górnych warstw
substancje mineralne. Można zastosować do tego ziemię ogrodową, torf,
słomę lub stary, częściowo rozłożony już kompost. Powyżej będziemy
układać odpady biodegradowalne, przekładane ziemią ogrodową, drobno
rozkruszoną gliną lub iłem. Dobrze jest też dodawać na początek nieco
gotowego kompostu. Gdy pryzma osiągnie wysokość ok. 120 cm (jednak nie
więcej niż 1,5-2m), należy ją okryć ziemią lub słomą. Pryzmę należy
regularnie podlewać wodą lub, jak niektórzy, gnojówką roślinną z
pokrzywy, rumianku i krwawnika. Istotne jest także przerzucanie kompostu
- dzięki temu proces rozkładu materii przyspiesza. Na zimę pryzmę
trzeba okryć materiałem izolacyjnym, aby umożliwić dalszy rozkład
materiału.
Co wrzucamy do kompostownika?
Większość
odpadów kuchennych i ogrodowych, takich jak: resztki owoców i warzyw,
resztki roślinne, rozgniecione skorupki z jaj, fusy z kawy i herbaty,
gałązki żywopłotów, ziemię z doniczek i skrzynek, przekwitnięte kwiaty,
liście, skoszoną trawę, nadziemne części chwastów, a także słomę i
siano. Nie wrzucamy do kompostownika mięsnych odpadów kuchennych i
kości, zainfekowanych roślin ogrodowych, gruzu czy śmieci z odkurzacza.
Dojrzewanie kompostu trwa zwykle około 18 miesięcy (w kompostownikach z
tworzyw sztucznych proces ten można skrócić nawet do 2 miesięcy).
Dojrzały kompost ma jednolitą strukturę i zapach świeżej ziemi. Można go
bez ograniczeń wykorzystywać do użyźniania gleby. Stosowanie kompostu
nie grozi przenawożeniem ani zatruciem środowiska, jak to może mieć
miejsce w przypadku nawozów sztucznych czy obornika. Dzięki stosowaniu
kompostu uboga w składniki odżywcze i mineralne gleba staje się żyzna,
bogata w humus i urodzajna, a my możemy cieszyć się jej plonami.